Indrukwekkend Cambodja - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Stephanie Hubers - WaarBenJij.nu Indrukwekkend Cambodja - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Stephanie Hubers - WaarBenJij.nu

Indrukwekkend Cambodja

Door: Stephanie

Blijf op de hoogte en volg Stephanie

30 April 2012 | Thailand, Bangkok

Sawadee Ka!!

Ik ben in het noorden van een land, dat in het zuiden ligt van Oost-Azië en ten westen gelegen van Cambodja: Thailand! En wel in het shoppingparadijs op aarde, Bangkok. En wat is het weer heerlijk om terug te zijn in Thailand. Ik ben hier 3 jaar geleden ook al 3 weken geweest, maar kan er geen genoeg van krijgen. De Thai is voor mij de meest vriendelijke bevolking op aarde, zitten de hele dag te glimlachen!
In Thailand heb je niet 2 maar 3 geslachten. Het 3e geslacht zijn de ladyboys, travestieten en transseksuele mannen die als vrouw door het leven gaan. En ze zijn echt moeilijk te onderscheiden van de vrouwen, omdat de Thaise mannen ook zo smal en teder gebouwd zijn.

Na 1 nachtje Bangkok, heb ik de bus genomen richting Siem Reap, Cambodja. Zodra we de grens over kwamen, kon ik merken dat het toch net iets anders is als Thailand. Het lijkt hier nog iets minder modern en toeristisch te zijn. Zo zag ik bij de grens veel mensen met karren vol met spullen de grens over lopen, ossen/koeien op straat en nog gebruikt op het land, grasmaaiers omgebouwd tot voertuigen met karren etc.

Toen we op het busstation waren afgezet, waren we nog niet in het centrum van Siem Reap. Maar we werden gratis met tuktuks naar het centrum gebracht. Onmogelijk dachten we met al onze backpacks en spullen. Nee hoor, backpacks opgestapeld in de tuktuks en richting het centrum! Haha wat een feest om met de tuktuk door de stad te scheuren. Het verkeer is nog chaotischer dan in Thailand en af en toe hou je je adem in of er geen ongeluk gebeurd. Maar dat is meer een kwestie van wennen. Aangekomen in het hotel hebben we gelijk met de tuktuk-chauffeur afgesproken om hem de volgende dag de hele dag in te huren om de Angkor Wat tempels te bezoeken. En dat voor 5 dollar p.p. Geen geld, huur in Nederland maar eens een privéchauffeur voor de hele dag!

De volgende dag zijn we vroeg opgestaan om de Angkor Wat tempels te bezoeken. Maar eerst een lekker ontbijtje in het hotel gehad met een omelet etc. Ik was van alle hostels gewend om zelf een toast met jam te maken (dat was het enige wat ze meestal hadden) maar ik werd direct naar de tafel begeleid en werd netjes bediend. Deze luxe ben ik van de afgelopen maanden niet gewend haha..

Angkor Wat is één van de grootste wereldwonderen ter wereld. Het is het grootste tempelcomplex van Azië. Dit tempelcomplex is gebouwd tussen de 9e en 13e eeuw. In de 12e eeuw schijnt er zelfs ruim een miljoen mensen in het gebied gewoond te hebben. Hierna is het tempelcomplex ‘vergeten’ en overgenomen door de jungle. Één van de tempels, vooral jungle-temple genoemd, is in deze staat gelaten, erg mooi! In 1900 is het tempelcomplex door de Fransen ontdekt. De Angkor Wat is het grootst en best bewaard van de ruim honderd tempels. Deze tempel heeft een lengte van 1,5 kilometer en breedte van 1,3 kilometer!! Het terrein met alle tempels is zo groot, dat we de tuktuk toch wel nodig hadden die dag.

Na een dag in Angkor Wat heb ik me eigen opgefrist om vervolgens met de 2 Duitsers gezellig uit eten te gaan. Toen ik op mijn kamer kwam lag er een kaartje van het hotel met een felicitatie erop, erg lief! Toen ik weer beneden kwam had het personeel happy birthday aangezet en hebben ze allemaal voor me gezongen. Ook in het restaurant kreeg ik een toetje met een kaarsje erin en werd er opnieuw gezongen. Van de 2 Duitsers ook nog een leuk klein cadeautje gehad, erg lief! Daarna nog gezellig in een bar wat cocktails gedronken. Kortom een erg leuke verjaardag gehad met erg mooi weer uiteraard!

De volgende dag ben ik vertrokken naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Tot de jaren 80 bleken er hier meer koeien over straat te lopen dan dat er auto’s reden. Deze stad is nog chaotischer dan Bangkok. Hier heb ik Choeung Ek, oftewel de killing fields en het Tuol Sleng museum (gevangenis) bezocht. Cambodja heeft namelijk een indrukwekkende geschiedenis. Sinds 1999 leeft de Cambodjaanse bevolking, na dertig jaar burgeroorlog, weer in vrede. Het land is daarmee weer toegankelijk voor toeristen, hoewel er nog onveilige gebieden zijn. Er zijn nog veel mijnen in Cambodja te vinden, hierdoor zie je ook veel mensen zonder benen of armen. Het contrast met de eeuwige glimlach op het gezicht van de Thaise bevolking is groot. Het is daarom in Oost-Azië een reis langs de schoonheid en de wreedheid van de mens. Tijdens het Pol Pot regiem heerste er veel armoede en honger, waardoor de bevolking genoodzaakt was om alles te eten wat voor handen was, zoals insecten, gefrituurde vogelspinnen etc. Ik heb het maar bij een kikker gehouden, gewoon om even uit te proberen en mijn lijstje deze reis weer verder uit te breiden: krokodil, kudu, struisvogel, kangaroo en nu dus de kikker.

In Phnom Penh ben ik eerst naar het Tuol Sleng museum gegaan, wat eerst een school was maar later werd gebruikt als gevangenis. Hier heb ik eerst een video bekeken over de gruwelijkheden die daar tegen de eigen bevolking plaatsvonden van 1975 t/m 1979. Hier werden mensen gevangen gehouden en gemarteld en uiteindelijk naar één van de 343 centra in Cambodja zoals de killing fields gebracht om daar de dood in gejaagd te worden. De killing fields was de grootste van Cambodja, daar werden 17000 mannen, vrouwen en kinderen de dood in gejaagd en terug gevonden in 129 massagraven. Baby’s/kinderen werden met hun schedels tegen een boom aangeslagen, om kogels te besparen. Op het terrein staat een monument waar 8000 schedels te zien zijn. Op het terrein zag je ook nog veel kleding, botten en tanden uit de grond komen. De kleding was meestal van nylon, wat niet zo snel vergaat als katoen. Heel raar om dit zo te zien, het idee dat er zoveel mensen daar liggen. En dat zo kort geleden! Ik vind het dan ook ontzettend raar dat veel mensen niets van deze geschiedenis weten, terwijl dit zo kort geleden heeft plaatsgevonden en er meer dan 3 miljoen mensen zijn omgekomen!! Voor mij was het heel indrukwekkend om dit gezien te hebben in Cambodja.

Hierna heb ik de bus weer terug genomen richting Siem Reap om vervolgens weer richting Bangkok te gaan. Deze bus werd blijkbaar alleen door locals gebruikt, dus zat met zo’n 50 Aziaten in de bus naar Cambodjaanse/Thaise karaoke te luisteren. Maar toch ook wel een keer leuk om niet tussen de toeristen te zitten.

Momenteel ben ik dus weer terug in Bangkok, waar we even Koninginnedag vieren. Vandaag ben ik Josh tegen gekomen die ik halverwege Australië ontmoet had. Grappig om elkaar hier weer tegen te komen.

Vanaf nu is het tijd om na 3,5 maand reizen door Zuid-Afrika, Australië, Singapore, Maleisië, Thailand en Cambodja te gaan relaxen op de eilanden in het zuiden van Thailand. Ik ga dus de laatste 2 weken lekker eilandhoppen! Vanavond vertrek ik met de bus/boot richting het eerste eiland Koh Tao.Hierna zal ik waarschijnlijk naar Koh Phangan, Koh Phi Phi en misschien Koh Lanta gaan. Oftewel Koh bijkomen, Koh rustig aan doen!!

De laatste 2 dagen zal ik in Bangkok doorbrengen om nog even de nodige souvenirs in te slaan voordat ik terug naar huis vlieg.

Liefs Stephanie

• 30 April 2012 - 09:25

Leonie:

Dat moet wel lekker zijn, zo'n luxe!
    Wat onwijs leuk dat ze aan je verjaardag gedacht hebben, moet toch speciaal zijn :)
    Ik wist dit helemaal niet van Cambodja, interessant.
    Wat is de tijd trouwens snel gegaan, lijkt nog maar kort geleden dat we het over je plannen hadden! Geniet van het eilandhoppen! xx

• 30 April 2012 - 16:54

Thea Kersten:

Geweldig om te lezen Stephanie.
    Een reis met zoveel ervaringen, zoveel indrukken, zoveel leermomenten, zoveel genieten..............
    Het dwingt ook respect af. Geniet nog van je laatste weken daar.....
    Trouwens nog van harte gefeliciteerd met je bijzondere verjaardag daar!!!